hametami-Porto hametami-Porto hametami-Porto

Vedeli ste, že..?

Tradičným jedlom Porta je Francesinha a že portugalci pijú najradšej presso, ktoré sa volá Bica? A k Francesinhi nepochybne patrí aj pivo ktoré volajú Fino (Cerveja), keďže Francesinha je kombinácia tažšich ingrediencií. Francesinha-Porto-Portugal

Tak asi ako každý aj portugalci milujú kávu avšak pijú ju po jedle nezáleží či je 10 hodín ráno alebo večer. Káva sa podáva aj po večeri. Medzi najznámejšie a najlepšie značky patrí Delta, Nicola a Sical. Každá má znamenitú chuť a arómu teda kávu si v Porte zamilujete. A nezabudnite si k nej vziať aj niektorí z ich rôznych tradičných koláčikov známich ako Pasteis alebo Pastel, z nich najznámejší je Pastel de Nata. Pastel-de-Nata-com-café

Pastel de Nata alebo v angličtine Portuguese Custard Tart, je ako mnohé iné koláče v Portugalsku, vyrobené z ľahkého lístkového cesta. Výroba je jednoduchá avšak tajomstvo spočíva, ako v mnohých iných jedlách, v príprave. Na dochutenie už hotového Pastel môžete použiť škoricu.

Pastel-de-Nata

A čím je Porto ešte známe?

Medzi asi najznámejšie, čo sa Porta týka, patrí Portské víno, ktoré si predstavíme v sekcii Portfolio a Vinho do Porto. Ale nemôžme zabudnúť ani na Bacalhau, teda ide o Tresku dovážanú z Nórska a škandinávskych krajín. Tú vedia skombinovať na rôzne spôsoby ale najznámejšie je Bacalhau a Brás (treska,cibuľa,vajíčka a zemiaky), Bacalhau com Natas (Treska so smotanou),a mnohé iné a známe je aj Pasteis de Bacalhau.

bacalhao-Porto

Bacalhau, teda portugalské pomenovanie pre nórsku tresku, ktorá aj napriek tomu, že je dovážaná z Nórska, stala sa národným jedlom Portugalska. Môžete ju pripraviť na mnoho spôsobov napríklad aj na olivovom oleji. Avšak medzi najobľúbenejšie patria Bacalhau a brás (treska zmiešaná s rezancovými pečenými zemiakmi), Bacalhau com Natas (Treska so smotanou) a iné.

bifana-Porto

Bifana - tradičné jedlo, ktoré je považované skôr ako desiata než hlavné jedlo. A čo to teda vlastne je? Recept je veľmi jednoduchý, na výrobu používajú špeciálny malý chlebík, ktorý sa rozmerovo podobá našej kaiserke, a tento chlebík naplnia kúskami mäsa v špeciálnom často pálivom náleve.