Broskyne, plody relatívne malých stromov, sú jemne zamatovo oplstené. Plod je okrúhly s výrazným podlhovastým švom, jemne oplstená pokožka je vyfarbená od žltej po červenú. Chuťou je sladký, šťavnatý a osviežujúci.
Broskyňa pochádza z Číny a ako bolo vedecky dokázané, poznali ju tam už pred 4000 rokmi. V súčasnosti je najrozšírenejšia v Európe. Najväčší pestovatelia sú v Stredomorí. Vo svete sú známe pestovateľské oblasti južnej Afriky, Nového Zélandu a USA. Na Slovensku sa toto ovocie udomácnilo v 16. storočí. Najvhodnejšie oblasti majú nadmorskú výšku do 200 m.n.m.
Broskyne povzbudzujú chuť do jedla, preto tí ktorí majú nechutenstvo, by ich mali jesť ako predjedlo, nie ako dezert. Broskyňu v niektorých krajinách ľudia nazývajú aj perským jablkom, hoci nepochádza z Perzie. V Číne sú broskyne považované za symbol nesmrteľnosti a dlhovekosti. Maska z rozmiaganej dužiny broskýň sa používa na kozmetické účely – ženy si ju aplikujú za účelom osvieženia vzhľadu svojej pleti. Olejnaté jadrá slúžia v priemyslovej výrobe ako náhrada mandlí.