Plody duly sú hruškového alebo guľového tvaru citrónovo žltej farby, dužina je tvrdá, chuť je silno aromatická, natrpklá, dá sa kompótovať, na prípravu želé, cukroviniek, muštov, sirupov a vín, vyhovujú jej teplé a výhrevné stanovištia s ľahkou až stredne ťažkou pôdou, bohatou na živiny, netrpí chorobami ani škodcami, iba za mimoriadne vlhkej jesene sa môže objaviť monilióza.
Pôvodnou pravlasťou dule je oblasť Iránu, Zakaukazska, Strednej Ázie, juhu Arabského polostrova. U nás je dula pestovaná už od stredoveku a miestami dokonca zdivela. Vyžaduje teplé, slnečné stanovisko, netrpí chorobami ani škodcami. Výskum sa v súčasnosti zameriava na vyšľachtenie mrazuvzdorných odrôd.
Dule sa, rovnako ako levanduľa, dávajú do prádelníkov. Ich osviežujúca vôňa príjemne prevoňala uložené oblečenie. Odpudzujú tiež hmyz, takže sa môžu dávať do skríň aj proti moliam.