Vonkajším tvarom sa podobá klasickému jablku. V zrelosti je červené až nažltlé a časom začína hnednúť. Obsahuje niekoľko stoviek charakteristických šesťcípych zrniečok (semien) uložených v červenej priesvitnej chrumkavej dužine. Sú uložené v komôrkach, ktoré majú belavú farbu, obsahujú kyselinu trieslovú a preto je ich chuť zľahka horká.
Granátové jablko existuje už od čias staroveku. Pôvod má v Ázii, presnejšie v oblasti idúcej od dnešného Iránu až po úpätie Himalájí v Indii. Odtiaľ sa pestovaním rozšírilo až do Európy, najmä do krajín nachádzajúcich sa pri Stredozemnom mori. Pre svoj exotický vzhľad, vysokú výživovú hodnotu a lahodnú chuť je spájané so zdravím, láskou a zmyselnosťou.
Grécka mytológia tvrdí, že po tom, čo urazená Afrodita odišla z Olympu, usadila sa na Cypre, mieste svojho zrodenia, a zasadila tam prvý granátovník. Ten sa stal symbolom celého ostrova a dodnes je súčasťou každej cyperskej svadby. Hádže sa na zem pred novomanželmi – tak, aby z neho vyletelo čo najviac zrniečok, čo páru zaručí veľa detí.