Plody niekomu pripomínajú ovály, inému srdiečka alebo guľôčky a sú skôr drobnejšie. Spočiatku ich obaľuje kožovitá šupa, ktorá sa počas dozrievania postupne mení na zvrásnené tuhšie škrupinovité puzdierko. Môže byť žlto až zelenavo červené alebo tmavočervené. Po rozlúsknutí šupky objavíme priesvitnú belavú alebo ružovkastú dužinu. Objíma jedno tmavohnedé lesklé semienko, podobné fazuli.
Liči pochádza z južnej Číny a pestuje sa vo východnej Ázii už 3000 rokov. Keďže sa tieto plody rozšírili z Ázie až neskoro, väčšina Európanov ich poznala iba zavarené z dózy. Až pred asi 25 rokmi sa začalo s ich pestovaním aj na iných kontinentoch.
Liči sa dnes pestuje v mnohých subtropických krajinách, popri Číne a Japonsku aj na Havajských ostrovoch, na Madagaskare a Reunione, v Južnej Afrike, Keni, Brazílii, Austrálii a na Floride. Liči po zbere nedozrievajú, preto sa zbierajú zrelé a transportujú sa letecky. Musia byť pri tom uskladnené v drevených debnách. V uzavretých papierových kartónoch by mohli začať plesnivieť.