Marhuľa

Popis

Marhuľa patrí k vzácnemu ovociu. Marhule sú 4 – 8 cm veľké, guľaté až vajíčkovo okrúhle kôstkovice. Ich pokožka je drsná až zamatová, niekedy aj hladká, sfarbená do bledožltá až oranžovo-žlta, zo slnečnej strany až dočervena. Od stopky po vrchol plodu sa ťahá brušný šev, charakteristický pre marhuľu, ktorý delí plod na dve polovice. Dužina je biela, žltá alebo sýtooranžová a ľahko sa oddeľuje od kôstky. Existuje až 40 odrôd marhúľ líšiacich sa farebnosťou a veľkosťou svojich plodov.

Pôvod

Za krajinu pôvodu sa považuje dnes oblasť severnej Číny, odkiaľ sa cez strednú a severnú Áziu dostala do Európy. Najväčšiu zásluhu na tom majú Arabi, ktorí ju ako prví kultivovali v južnom Španielsku a v južnom Francúzsku. Dnes sa marhuľa pestuje predovšetkým v južných, teplejších regiónoch okolo Stredozemného mora, v Rakúsku, Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku, Slovensku, ale aj v Severnej Amerike.

Zaujímavosť

Marhuľami môžete vyviesť šibalský kúsok procesu starnutia, pretože pôsobia ako dokonalá ochrana – pre všetky bunky tela. Strom marhuľa spravidla vyrastie do 3.5 až 4.5 metrovej výšky a bežne produkuje ovocie na 20-25 rokov.

Marhula