"Paríž je všetkým, čím budeš chcieť. Môžeš sa tam baviť, môžeš sa nudiť, smiať sa, plakať. Môžeš robiť všetko, čo Ti robí radosť, a nikto sa na Teba ani nepozrie. To preto, že sú tu tisíce, ktoré to robia ako Ty a každý tak, ako sa mu to zapáči."
Frédéric Chopin
Vitajte v Paríži
Eifelova veža Notre Dame Múzeum Louvre Víťazný oblúk

Jedlo v Paríži


Francúzska Ferma

Paríž je jedným z kulinárskych centier Európy. Dajú sa tu nájsť stovky prekrásnych reštaurácií s premysleným alebo trendy interiérovým dizajnom,. Dobre pripravené jedálne lístky a menu ponúkajú kreatívne spojenia francúzskej a iných exotických kuchýň. Tiež sú tu tradičné bistrá ponúkajúce jednoduché jedlá za príjemné ceny.

Čo Parížania jedia?


Vo francúzskej kuchyni sú obecne zastúpené ryby, ďalej dary mora, z mäsa prevládajú mäsá nemastné.
Králik sa stal kráľom Parížskej kuchyne a mnohí ho považujú za národný pokrm. Nenájdete v Paríži originál Francúzsku reštauráciu, v ktorej neponúkajú králika.
Absolútnou nevyhnutnosťou francúzskej kuchyne je zelenina. Podáva sa surová, varená, dusená, zapekaná aj smažená.
Vo Francúzsku nesmie nikdy na stole chýbať syr. Francúzsko vyrába asi 400 druhov syrov a vo svetovej produkcii je na prvom mieste pred Švajčiarskom. Syry sú najobľúbenejším dezertom po každom jedle, ale aj dôležitou surovinou v prípade hlavných pokrmov a predkrmov.

Ako nápoj k jedlu používajú Francúzi takmer výlučne víno. Je francúzskym národným nápojom. Víno sa taktiež často používa do varenia. Vinárstvo je vo Francúzsku pokladané za národnú tradíciu a je národnou hrdosťou Francúzov. Ich vína sú pokladané za najlepšie na svete.

Fermáža

Prísť do Francúzska a obísť ich špecialitku s názvom Francúzska Fermáža by bol hriech! Toto chutné jedlo, ktoré obsahu syry, mäsko urobené na kvalitnom suchom vínku a podávané s flambovanými zemiakmi, je proste nebíčko v papuľke. Pomaly v každej reštaurácií s francuzskou kuchyňou ho nájdete v ponuke. Pôvodne delikatesu Fermáža jedli prístavníci v druhom najväčšom meste Marseille, no neskôr sa rozšírila do celej krajiny a patrí k národným jedlá. Určite ju objavíte aj v mnohých parížskych reštauráciách. Jedlo Fermáža je proste poklad Francúzov. Dokonca existuje aj Disneyland Fermáža.

Prísť do Paríža a nevyskúšať syr s pohárom vínka by bol hriech! Bon appétit!