logo fermaze

Príbeh kávy

Preskočiť na hlavný obsah na obrazku su kavove zrna

Prvé údaje sa dochovali z poviedok a legiend, ktoré prežili stáročia.

Jedna z legiend hovorí: Pastier kôz Kaldim si všimol, že jeho zvieratá vždy neobyčajne ožijú, keď sa najedia plodov z neznámeho stále zeleného kríka.

Zo zvedavosti skúsil ochutnať tieto červené bobule. O ich priaznivom účinku hovoril i s opátom neďalekého kláštora ktorý tiež ochutnal červené bobule.Takto prišlo po prvý raz k čiastočnému praženiu kávy a uvoľneniu aromatických látok.

Neodolateľná vôňa kávových zŕn priviedla opáta ku zmene názoru a k rozhodnutiu vyskúšať kávu na mníchoch, žijúcich v kláštore.

Ďalšie experimentovanie s kávovým zrnom viedlo k myšlienke rozdrviť ho a zmiešať s vodou. Tento nezvyčajný no povzbudzujúci nápoj potom mnísi pravidelne pili, aby dlhšie vydržali recitovať dlhé modlitby.

Pestovanie kávy

na obrazku sú kavové zrná

Kým sa kavej dostane až k nám, prejde viac ako rok.

Jej dlhá cesta sa začína na zelenej plantáži, kde na ovocných drevinách Kávovníkov rastú malé červené kávové bobuľky, ktoré majú vo vnútri dve kávové zrná. Odrôd kávovníkov je niečo cez 500 rodov a až 6000 druhov. Na to, aby ste sa stali ako takými znalcami, nemusíte poznať všetky. Stačí, ak budete vedieť dve najzákladnejšie delenia:

A.Káva arabica zo semien kávovníka arabského (Coffea arabica) - Vďaka svojej kvalite nám ponúka vyváženejšiu a komplexnejšiu chuť kávy. A nielen to, ľudia citliví na kofeín ocenia jej malé množstvo kofeínu. Patrí medzi tie lepšie svetové kávy a zastupuje až 75% svetovej produkcie zŕn.

B. Káva robusta- patrí medzi ľahko dostupné a lacnejšie kávy, stráca na svojej kvalite a chutí. V porovnaní s Arabicou nie je, až taká naročná na klímu a podmienky a teda je aj odolnejšia na rôzne choroby. Jej chuť je však horkejšia, menej kyslá a môže obsahovať až 2x viac kofeínu.

C. Výberová káva- Možno sa pýtate, čím je iná a prečo by ste si mali vybrať práve túto kávu. Jej vynimočnosť sa skrýva práve v tom, ako a kde sa pestuje. Ide o malé a odľahlé plantáže vo vyšších nadmorských výškach. Vďaka tomu je káva kvalitnejšia. Má viac času na dozretie kde sa lepšie rozvinú chute kávových zŕn.