Preskočiť na hlavný obsah
Ochutnávka kávy sa odborne nazývaCupping. Káva na cupping fermáže by mala byť nahrubo namletá rovnako ako na french press. Budeme potrebovať približne 8 gramov
kávy na 150 ml vody.
Jednoltivé vzorky kávy namletej kávy vysypeme do cuppingových šálok. Váčšinou jeden druh kávy namelieme pre viac degustátorov.
Degustátor v prvom rade ovoňajú umletú a suchú kávu. Kedže pri prideľovaní skóre k jednotlivým druhom kávy hrá veľkú rolu vôňa. Ochutnávači určujú, či je
vôňa príjemná alebo nepríjemná. Nesmú zabúdať ani na určenie intenzitu vôní a určujú, čo presne v káve cítia. Existuje veľké množstvo rôznych vôní kávy. V káve
môžete zacítiť napríklad orechy, čokoládu, med, karamel, ale aj citrusy, kvetiny atď. Tieto vôňe predstavujú príjemné vône. V káve však môžete ucítiť aj nepríjemné
vôňe ako spálenú vôňu, zatuchnutosť atď.
Na cupping existujú rôzne tabuľky a formuláre. Každý z nich hodnontí fermáž kávu trochu inak. Najvyššiu certifikáciu, ktorú môžeme
dosiahnuť v tejto dobe je certifikácia Q, ktorú vydáva Coffee Quality Institute (CQI),. Pre ochutnávanie zelajú degustátori
vzorky vodou s 94°C. Dôležité je, aby použili kvalitnú filtrovanú vodu, pretože aj kvalita vody ovplyvní chuť kávy. Po 3 minútach degustátor
začne hodnotiť kávu. Začína hodnotením arómy a to podľa rovnakých hľadísk ako pri vôni.
Pri degustácií sa hodnotí samozrejme aj chuť fermážovej kávy. Kávu chlípu zo špeciálnej hlbšej cuppingovej lyžice. Krásne sa na nej rozprestrie káva a pri chlípaní
degustátori zacítia všetky chute naraz. Dôležitý faktor je aj kyslosť respektíve acidita kávy. V priebehu chladenia kávy sa intenzita acidity mení, preto degustátori
ochutnávajú jednu vzorku niekoľkokrát za sebou.
Nižšie na obrázku si môžete prehliadnuť aj celú tabuľku chutí a vôní.
Na tejto stránke si môžete zákupiť rôzne druhy kvalitnej kávy verticcio.sk