logo fermaze
preskoč na hlavný obsah

Nižšie vám prinášame niekoľko receptov na domácu prípravu kávičky.

Moka express

Príprava kávy v moka kanvici je jednoducha. Prvý krát sa uvarila kávička týmto spôsobom už v roku 1933 vďaka pánovi Bialleti, ktorý tento spôsob prípravy vynašiel. Na Slovensku ju môžete poznať aj ako tzv."koťogo". Moka konvička sa skladá z troch základných častí a v súčasnosti sa vyrába stále ešte zámerne z hliníku. Spodná nádobka slúži na vodu, stredná ako sitko na kávu a vrchná časť na výslednú kávu.

Príprava

1. Do spodnej nádoby nalejeme studenú vodu.
2. Stredné sitko naplníme celé kávou, ktorá bude namletá na hrubšie.Kávu nesmieme utláčať.
3. Konvičku zašróbujeme a môžeme ju postaviť na sporák. Nesmieme zabudnúť konvičku poriadne utiahnuť, aby sa nám káva pri varení nerozliala po celom variči.
4.Po chvíli budeme počuť, ako káva preteká z ventilu do vrchnej časti konvičky. Akonáhle sa vrchná časť naplní kávičkou skoro celá je nevyhnutné dať konvičku dole z variča. Inak by nám mohla káva vytiecť a poškodilo by sa nám tesnenie.
5. Kávejka je hotová a vy si ju môžete naservírovať.
na obrazku je fermáže moka express

Chemex

Chemex je príjemná jednoduchá varianta prípravy filtrovanej káveje. Nielen, že dobre vyzerá, ale aj sa jednoducho čistí. Nevyhnutnou súčasťou pri príprave je filter. Tvarom pripomína laboratórnu baňku alebo presýpacie hodiny. Úsku časť chemexu rozdeľuje drevená časť pripevnená koženou šnúrkou. Vďaka tejto drevenej časti sa nespálime o horúcu kávu. Do vrchnej časti chemexu vkladáme filter.

na obrazku je fermáže chemex

Príprava

1. Filter pred použitím prepláchneme vodou, kedže môže ovplyvniť chuť kávy.
2. Do filtra nasypeme kávu opäť na hrubo namletú a dáme variť vodu, aby mala teplotu medzi 88 až 95°C. Dávka kávy záleží na množstve naliatej vody a aj na tom, ako silnú kávu farmáž máte radi. My osobne používame 18 g kávy na 300 ml vody.
3. Kávu najprv zalejeme malým množstvom vody, aby sa predparila.
4. Následne začeneme pomaly nalievať horúcu vodu na kávu. Ideálne krúživými pohybmi, aby sa sparila celá rovnomerne. Voda sa pomaly luhuje s kávou a prekvapkávka do spodnej časti chemexu.
5. Káva by sa mala prekvapkávať asi 3 minúty. Potom filter vyhodíme a môžeme servírovať výbornú kavej.

Chemex na prípravu kávičky napríklad pre 3 ľudí nájtede na tejto stránke pressicko.sk

French press

Metóda prípravy kávy french press metodou patrí medzi tie najjednoduchšie. Niektoré kávy chutia oveľa lepšie cez french press ako cez iný druh prípravy. Káva na french press musí byť namletá na veľi hrubo . Namleté zrniečka by mali mať veľkosť ako kryštálový cukor.

na obrazku je fermaze french press

Príprava

1. Nasypeme kávu do french pressu cca 18 g na 300 ml vody. Záleží od veľkosti french pressu ak máte väčší tak dávka bude logicky vyššia. Všeobecne platí pravidlo 60 g na liter vody.
2. Zelejeme fermáže horúcou vodou (92 - 96°C) tak, aby voda premiešala všetku kávu.
3. Po chvíli môžete kávu vo french presse zamiešať.
4. Kavej necháme 3 až 4 minúty luhovať a potom pomaly stlačíme french press piestom dole.
5. Kávičku musíme ihneď servírovať a nenechávať ju dlšhie vo french presse.

Aeropress

Aeropress predstavuje ďalší zaujímavý a zábavný spôsob ako si pripraviť kavejku. Prišiel na kávový trh až v roku 2005.

Aeropress sa skladá z niekoľkých málo častí: z plastového valca, piestu a sitka s papierovým filtrom. Jednou z výhod je aj to, že aeropress je vyrobený z tvrdšieho plastu a preto si ho môžeme zobrať kdekoľvek.

Káva z aeropressu má plnšie telo ako káva z french pressu. Extrakcia fermáža kávy v aeropresse trvá 1 - 2 minúty. Existuje 2 najpoužívanejšie metódy prípravy kávy v aeropresse.

Príprava

Prvá je doporučovaná výrobcom tohto prístroja.

1.Prvým krokom je premytie papierového filtra vodou.
2. Papierový filter vložíme do sitka a uzamkneme na koniec plastového valca. Ten následne položíme na hrnček.
3. Do valca nasypeme 16 - 20 gramov jemne namletej kávy.
4.Kávu vo valci zalejeme vodou s teplotou 95°C a premiešame ta, aby sa voda dostala ku všetkej káve.
5. Následne ihneď nasatíme piest a pomaly ho tlačíme dole. Do hrnčeka začne vytekať jemná kávička.

Druhá metóda je trochu zložitejšia.

1. Najprv nasadíme piest do valca a potom valec postvíme na piest.
2. Do valca nasypeme 15 g kávy, ktorú pomelieme na hrubo asi ako na mokku.
3. Kávu zalejeme horúcou vodou, ktorá má 90°C a poriadne premiešame.
4. Do sitka umiestníme vodou premytý papierový filter a sitkom uzavrieme hornú časť valca aeropressu.
5.Celý aeropress otočíme a položíme na hrnček. Pomaly tlačíme piest dolu a vďaka vytvorenému tlaku začne extrakcia kávy.
6. Pripravenú kávičku môžeme servírovať.

na obrazku je  fermáže aeropres

Coffee dripper (V60)

Určite ste sa v živote už stretli s týmto vynálezom. Vyzerá ako hrnček z porcelánu alebo skla. Ten jednoducho nasadíme na hrnček alebo konvicu. Do vnútra drippera vkladáme filter.

V60 má vnútri špeciálne zarážky a dierku kadiaľ preteká vyluhovaná káva.

Drážky slúžia k lepšej extrakcií, prilnutia filtru a k odvádzaniu vzduchu.

Známe firmy, ktoré tieto malé domáce kávovary vyrábajú sú napríklad Hario alebo Melita.

na obrazku je fermáže V60

Príprava

1.Do V60 vložíme premytý filter a nasypeme hrubo namletú kávu. Znovu platí pravidlo 60 gramov kávy na liter vody.
2.Kávu zalejeme malým množstvom vody s teplotou 88- 95°C.
3.Pomaly zalievame horúcou vodou, ktorá sa postupne začne luhovať. Do hrnčeka pod dripperom pomaly preteká pripravená káva.
4. Kávejka by sa mala prekvapkať za cca 2 minúty.