Nižšie vám prinášame niekoľko receptov na domácu prípravu kávičky.
Moka express
Príprava kávy v moka kanvici je jednoducha. Prvý krát sa uvarila kávička týmto spôsobom už v roku 1933 vďaka pánovi Bialleti, ktorý tento spôsob prípravy vynašiel. Na Slovensku ju môžete poznať aj ako tzv."koťogo". Moka konvička sa skladá z troch základných častí a v súčasnosti sa vyrába stále ešte zámerne z hliníku. Spodná nádobka slúži na vodu, stredná ako sitko na kávu a vrchná časť na výslednú kávu.
Príprava
1. Do spodnej nádoby nalejeme studenú vodu.2. Stredné sitko naplníme celé kávou, ktorá bude namletá na hrubšie.Kávu nesmieme utláčať.
3. Konvičku zašróbujeme a môžeme ju postaviť na sporák. Nesmieme zabudnúť konvičku poriadne utiahnuť, aby sa nám káva pri varení nerozliala po celom variči.
4.Po chvíli budeme počuť, ako káva preteká z ventilu do vrchnej časti konvičky. Akonáhle sa vrchná časť naplní kávičkou skoro celá je nevyhnutné dať konvičku dole z variča. Inak by nám mohla káva vytiecť a poškodilo by sa nám tesnenie.
5. Kávejka je hotová a vy si ju môžete naservírovať.

Chemex
Chemex je príjemná jednoduchá varianta prípravy filtrovanej káveje. Nielen, že dobre vyzerá, ale aj sa jednoducho čistí. Nevyhnutnou súčasťou pri príprave je filter. Tvarom pripomína laboratórnu baňku alebo presýpacie hodiny. Úsku časť chemexu rozdeľuje drevená časť pripevnená koženou šnúrkou. Vďaka tejto drevenej časti sa nespálime o horúcu kávu. Do vrchnej časti chemexu vkladáme filter.

Príprava
1. Filter pred použitím prepláchneme vodou, kedže môže ovplyvniť chuť kávy.2. Do filtra nasypeme kávu opäť na hrubo namletú a dáme variť vodu, aby mala teplotu medzi 88 až 95°C. Dávka kávy záleží na množstve naliatej vody a aj na tom, ako silnú kávu farmáž máte radi. My osobne používame 18 g kávy na 300 ml vody.
3. Kávu najprv zalejeme malým množstvom vody, aby sa predparila.
4. Následne začeneme pomaly nalievať horúcu vodu na kávu. Ideálne krúživými pohybmi, aby sa sparila celá rovnomerne. Voda sa pomaly luhuje s kávou a prekvapkávka do spodnej časti chemexu.
5. Káva by sa mala prekvapkávať asi 3 minúty. Potom filter vyhodíme a môžeme servírovať výbornú kavej.
Chemex na prípravu kávičky napríklad pre 3 ľudí nájtede na tejto stránke pressicko.sk
French press
Metóda prípravy kávy french press metodou patrí medzi tie najjednoduchšie. Niektoré kávy chutia oveľa lepšie cez french press ako cez iný druh prípravy. Káva na french press musí byť namletá na veľi hrubo . Namleté zrniečka by mali mať veľkosť ako kryštálový cukor.

Príprava
1. Nasypeme kávu do french pressu cca 18 g na 300 ml vody. Záleží od veľkosti french pressu ak máte väčší tak dávka bude logicky vyššia. Všeobecne platí pravidlo 60 g na liter vody.2. Zelejeme fermáže horúcou vodou (92 - 96°C) tak, aby voda premiešala všetku kávu.
3. Po chvíli môžete kávu vo french presse zamiešať.
4. Kavej necháme 3 až 4 minúty luhovať a potom pomaly stlačíme french press piestom dole.
5. Kávičku musíme ihneď servírovať a nenechávať ju dlšhie vo french presse.